Mannen stoer en autonoom? Welnee, ze zijn heel volgzaam, zegt emeritus hoogleraar Maaike Meijer

In Radeloze helden wil Maaike Meijer laten zien dat er geen universeel, krachtig beeld van de man bestaat. De man lijdt. En is daar iets tegen te doen? Ja hoor, kijk maar naar ‘the Dude’.

Maarten Moll
Parool 8 juli 2023

We zitten in een verduisterde kamer. Alsof er een groot geheim verteld gaat worden. Achter de zware gordijnen woedt de zonovergoten wereld. Maaike Meijer heeft net twee koppen koffie op tafel gezet.

Lees het interview


Een avond over mannelijkheid in De Balie

Hoe verandert ‘mannelijkheid’ in de wereld en in de culturele verbeelding? Genderwetenschapper Maaike Meijer onderzocht de representatie van mannelijkheid en literatuur en film, daarin vond ze veel antihelden die aan ‘mannelijkheid’ te gronde lijken gaan. Het klassieke programma dat mannen schraagde, lijkt aan zijn eind. Mannelijke kunstenaars tonen extreem mannelijk lijden en falen, maar ook nieuwe wegen. Er blijken interessante alternatieven te zijn voor het gangbare maatschappelijke mannelijkheidsbeeld. We praten erover met o.a. Maaike Meijer, Roel van den Oever en Adriaan van Dis.

Maandagavond 26 juni Amsterdam De Balie, 20.00 uur

Bekijk de video van deze avond


Veel antihelden gaan aan mannelijkheid te gronde
Verkrachtingen, brute moorden en aanslagen. Het zijn vaak mannen die in de maatschappij ontzaglijk veel problemen veroorzaken. In haar boek ‘Radeloze Helden’ analyseert emeritus hoogleraar genderstudies Maaike Meijer de verbeelding van mannen in film en literatuur.

Nieuwsweekend
24 juni 2023 08:30 – 11:00
Interview door Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.

Luister én kijk het fragment op nporadio1.nl


Beeld Judith Jockel

Mannen hebben een giftig geschenk gekregen, volgens Maaike Meijer: ‘Het idee dat ze beter zijn dan vrouwen’
In haar boek Radeloze helden analyseert Maaike Meijer (1949), emeritus hoogleraar Genderstudies, de verbeelding van mannen in film en literatuur. ‘Bij mannen moet er altijd gewroken worden.’

Dieuwertje Mertens
Vrij Nederland 17 juni 2023

Lees het interview 


Feminist Maaike Meijer heeft mededogen met mannen: ‘Ze zitten klem in hun eigen mythe’
Hoog tijd om ons ideaal van mannelijkheid te veranderen, stelt emeritus hoogleraar genderstudies Maaike Meijer in haar boek Radeloze helden. Wat is daarvoor nodig?

Jarl van der Ploeg
Volkskrant 17 juni 2023

Lees het interview

 

 


De sores van vrouwen kennen we nu wel, schrijft Maaike Meijer in ‘Radeloze helden’. Mannen, die lijden pas echt
Iedereen kan het, man zijn. En je hebt er heus geen mannenlijf voor nodig, stelt Maaike Meijer in haar nieuwe boek Radeloze helden.

Tanny Dobbelaar 15 juni 2023
Trouw


Kunststof NTR
In ‘Radeloze helden – De verbeelding van mannelijkheid in literatuur en film’ vindt genderwetenschapper Maaike Meijer nieuwe manieren om naar mannelijkheid te kijken. Van Wolkers en Houellebecq tot ‘The Big Lebowski’. Ze herschrijft freudiaanse verhalen over castratieangst of penisnijd en onderzoekt haar eigen relatie tot genderfluïditeit.

Presentatie: Elisabeth van Nimwegen
15 juni 2023 19:00 – 20:00

Beluister het op nporadio.nl


Maaike Meijer over mannen
Deze week verschijnt het boek ‘Radeloze helden’ van Maaike Meijer, een lucide onderzoek naar mannelijkheid aan de hand van onder andere Moby Dick, Jan Wolkers, Peter van Straaten en One Flew Over The Cuckoo’s Nest– en waar die vastloopt. Ik sprak met de auteur over dit fascinerende boek dat iedereen moet lezen.

Het gesprek is ook te beluisteren als podcast.

Neerlandistiek.nl