Op 16 juni 2023 verscheen bij Uitgeverij Atlas Contact

Radeloze helden
De verbeelding van mannelijkheid in literatuur en film

Na tientallen jaren te hebben geschreven over de representatie van vrouwen in de cultuurgeschiedenis, besloot Maaike Meijer de literatuur, films en series van mannelijke makers en dito hoofdpersonages een nieuwe kans te geven. En wat ze daar vond, verraste haar: het wemelt er van de geschiedenissen die een uitgesproken antiheld tot onderwerp hebben, die haaks staat op het gangbare maatschappelijke mannelijkheidsbeeld. Zulke verhalen worden meestal geïnterpreteerd als gaande over de menselijke conditie. In dit boek beschouwt Meijer ze als een reflectie op de mánnelijke conditie, en vindt daarin de sleutel tot nieuwe vensters op mannelijkheid.

Ze herleest onder meer Melville, Wolkers, Te Gussinklo, Hermans en Houellebecq, kijkt naar Casablanca, The Power of The Dog, Dolor y Gloria, The Big Lebowski, One Flew Over the Cuckoo’s Nest, en naar tv-series als Borgen en The Queens’ Gambit. Ze herschrijft de Freudiaanse verhalen over castratieangst en penisnijd. Ze onderzoekt haar eigen fascinatie met non-binariteit, beschrijft de mannelijkheid in zichzelf en beschouwt het mannelijk lijden met een even kritische als empathische blik. Radeloze helden gaat over destructie, oorlog, geweld én over verlossing, over mogelijke ontsnappingen aan de mannelijkheidswaan.

 

 


Maaike Meijer is emeritus hoogleraar Genderstudies, biograaf en publicist. Zij schreef over literatuur, populaire cultuur, feminisme en gendertheorie. In 2011 verscheen haar biografie van M. Vasalis (genomineerd voor de Gouden Boekenuil en Biografieprijs) en in 2018 die van F. Harmsen van Beek (genomineerd voor de Biografieprijs en shortlist Bookspot Literatuurprijs).

16 JUNI 2023 | PAPERBACK | 256 BLZ. | OOK VERKRIJGBAAR ALS E-BOOK | CA. € 23,99


 

In de pers, interviews, recensies >